10 semne ca nu ai ales internshipul potrivit

Internshipul este o modalitate excelenta de a capata experienta de munca, de a face niste bani pe timp de vara, dar cel mai important de a invata diverse lucruri din domeniul de activitate in care vrem sa pornim o cariera. De aceea este extrem de important sa alegem internshipul potrivit pentru ca altfel, vom avea mai mult de pierdut decat de castigat.

Iata 10 semne ca nu ai ales internshipul potrivit

internship-10-semne

 1) Seful e nesuferit

Nimanui nu-i place sa fie luat la bani marunti. Unii considera ca e dreptul lor sa se bage in toate taskurile firmei si sa-ti spuna tot ce trebuie sa faci la fiecare pas, de fiecare data. Multi sefi nu inteleg rolul unui intern si nu ofera feedback sau nu-i ofera acestuia posibilitatea a invata si de a avansa in timp.

2) Esti tapul ispasitor

Internii sunt tinte usoare pentru a “pasa vina de la unul la altul” atunci cand ceva nu merge in firma. Ar fi foarte simplu pentru un angajat mai vechi sa dea vina pe un intern atunci cand greseste. Niciodata nu ar trebui sa iei vina asupra ta, nici pentru a te intelege mai bine cu colegii. Daca ti s-a intamplat asta, poate e momentul sa alegi alt internship.

3) Colegii sunt nepasatori

Atunci cand o firma isi asuma responsabilitatea de a primi interni, nu doar seful trebuie sa fie cooperant. Tot colectivul de munca trebuie sa-si dea silinta pentru ca internii sa se acomodeze cat mai rapid si pentru a aduce un aport de calitate la actiunile firmei. Unii “colegi” prefera sa arunce taskuri internilor fara a oferi explicatii sau ii pun la ore suplimentare fara beneficii.

Daca ai unii colegi care fac astfel de lucruri sau care nu ofera feedback, nu te ajuta sa te acomodezi, e momentul sa schimbi internshipul.

4) Ai numai taskuri minuscule pentru perioade lungi de timp

Este normal ca la inceputul internshipului sa primesti anumite taskuri usoare care sa-ti testeze cunostintele. Nu este insa normal ca acestea sa fie singurule lucruri pe care le faci in firma.

Prea multe taskuri mici te vor face sa te simti neapreciat si-ti vor scadea increderea in sine pe termen lung. Acest lucru nu se intampla daca ai posibilitatea de a invata, dar se vor intampla cu siguranta daca nu faci nimic altceva decat sa aduci cafeaua sau sa scoti la imprimanta documente.

Atunci cand alegi un internship, faci asta pentru ca vrei sa inveti.

5) Ti se da mai multa treaba decat poti face

La polul opus sunt acele situatii in care ai prea multe taskuri si nu le poti face pe toate in timpul necesar. Lucrul asta n-ar trebui sa se intample nici angajatilor, daramite internilor. Daca ti se intampla asta, e momentul sa spui ceva, nu ramane tacut.

6) Nu ai destule beneficii

Sa zicem ca tot colectivul de munca merge si mananca la o cantina sau restaurant anume, dar acel local este prea scump pentru tine. Este adevarat ca internii ar trebui sa primeasca o remuneratie, dar aceasta nu poate acoperi toate costurile. Daca folosesti banii pe care-i primesti la internship doar pentru masa zilnica, poate ar fi cazul sa ceri mai mult sau sa-ti gasesti alt internship.

7) Nimeni nu te baga in seama

Nu zicem ca esti internul perfect, dar toti ar trebui sa fie tratati in mod egal. Daca lucrezi din greu si esti de parere ca nu esti respectat sau parerile tale nu sunt luate in seama, poate e momentul sa fii destept si sa alegi un alt internship.

8) Se asteapta sa stii totul

Pot exista unele cazuri in care ti se dau taskuri pe care poate nu stii inca sa le faci. Scopul unui internship este de a invata si de a capata experienta. Firma care organizeaza stagiul de internship ar trebui sa implementeze si training-uri sau workshop-uri care sa te familiarizeze cu profilul firmei si sa-ti ofere un minimum de cunostinte cu care sa pleci la drum.

9) Colectivul de munca este unul defectuos

Nimanui nu-i place sa lucreze intr-un colectiv in care barfa este mai importanta decat munca de la birou. Mai ales, daca tu esti subiectul barfei, ar trebui sa te gandesti din nou si probabil sa alegi alt internship. Totusi, nu judeca dupa aparente, ofera locului de munca o perioada de cel putin 1 luna pana a lua o decizie.

10) Ajungi sa faci lucruri care nu apar in fisa postului

Daca te-ai inscris la un internship de Social Media, n-ar trebui sa faci si editare foto & video. Nu e nimic rau din a invata sa faci si alte lucruri, dar este esential sa te specializezi pe locul de munca pe care-l doresti si de abia dupa aceea sa inveti lucruri noi.

Astfel de situatii vor creste nivelul de stres si de cele mai multe ori, taskurile vor ajunge sa fie facute in graba.

Poate ca nu gasesti toate aceste 10 semne ca nu ai ales internshipul potrivit si chiar nu ne-am dori sa se intample asta. Ar fi un scenariu de cosmar si un semnal de alarma ca ar trebui sa-ti schimbi internshipul imediat!