internship munca gratuita

Internshipul nu este munca gratuita

Scriu acest articol in urma numeroaselor cereri de publicare a anunturilor de internship pe acest site. Dupa cum bine stiti, anunturile primite sunt trecute printr-un filtru serios pentru a vedea care respecta regulile de baza ale unui internship din care tinerii pot invata si capata experienta. Multi cred insa ca internshipul este total altceva…

Pe acest site nu vor fi publicate anunturi pentru munca gratuita mascate sub ideea unui internship. Ideea principala din spatele acestui site este ca tinerii sa poata beneficia de oportunitati reale si avantajoase de internship si nu sa fie fortati de a lucra cate 8 ore pe zi, fara a primi nimic in schimb.

Daca public 10 anunturi de internship pe saptamana, primite prin formularul nostru de contact, asta nu inseamna ca nu au fost si altele. Din pacate acelea nu au respectat cerintele nescrise ale unui internship. Spun ca sunt nescrise pentru ca tin de bun simt si de egalitatea sanselor.

Daca ai un angajat care-ti lucreaza 8 ore pe zi pentru 2000 de lei, crezi ca e normal ca un intern sa faca munca lui fara sa primeasca nimic?

Da. Au fost si anunturi din acestea primite. Desigur ca nici nu le-am bagat in seama. Am continuat sa caut oportunitati reale de internship pentru studenti si tineri.

Internshipul nu este munca gratuita.

Siteul acesta are putin peste 3 ani si jumatate de existenta. La inceput am fost mai intelegator atunci cand primeam anunturi de munca gratuita sub forma de internshipuri. Nu le aprobam, dar trimiteam emailuri inapoi celor care credeau ca 8 ore pe zi, fara plata inseamna internship. Incercam sa schimb asta, dar incet, incet am incetat sa o mai fac.

Am inteles ca totul tine de mentalitate si de cultura companiei care lanseaza un internship. Mi-ar placea sa vad mai multe companii din Romania care sa investeasca in acest domeniu.

cum sa alegi internshipul potrivit
Internshipul nu este munca gratuita!

Daca esti un tanar si ai un anumit grad de disperare in suflet atunci cand vezi ca nu gasesti un job exact dupa facultate, nu te inhama la munca gratuita. Chiar daca pe acest site nu vei vedea astfel de anunturi, e foarte probabil sa le gasesti la altii. Sfatul meu este sa investesti in tine, sa mai astepti si sa gasesti internshipul care sa te rasplateasca pentru munca depusa.

Cum ar trebui sa arate un internship pentru tineri?

Nu stiu exact, dar nu cred ca exista termenul de “internship” in legislatia de la noi. Se vorbeste despre stagii de practica, dar cele doua lucruri, chiar daca sunt apropiate, nu sunt identice. De obicei stagiile de practica sunt cerute de Facultati si au loc in vacante.

Checklist pentru companiile care vor sa organizeze un internship.

Daca esti un business care organizeaza un internship pentru gasirea de noi talente, incearca sa bifezi majoritatea cerintelor de mai jos.

✓ Un internship este o oportunitate de invatare.

Tanarul care vine sa participe la internshipul tau nu si-a terminat studiile sau tocmai a plecat de pe bancile facultatii. Pana sa fie capabil sa fie parte integrala din businessul tau, trebuie sa mai invete. Asigura-te ca pe langa experienta empirica pe care o oferi, internul sa aiba ocazia sa invete si teorie, sa participe la traininguri si evenimente.

✓ Internshipul ofera experienta la locul de munca.

Daca mai sus am vorbit despre teorie, nu uita ca scopul unui internship este gasirea de noi talente pentru businessul tau. Pe langa teorie, pe langa ce a invatat in facultate, acel tanar trebuie sa invete si cum lucreaza businessul tau, ce task-uri sunt necesare pentru postul in care vrea sa-si porneasa o cariera si skilluri de a lucra in echipa. Asigura-te ca angajatii tai afla despre programul de internship si ca sunt disponibil sa-i ajute pe tineri.

✓ Internii au nevoie de mentori

Gandeste-te ca primesti in colectivul tau de munca niste tineri care de abia au terminat o facultate sau un Master. Pana sa devina angajati full-time si sa aduca valoare businessului tau, ei trebuie indrumati. Daca in timpul facultatii profesorii reuseau sa faca asta, cineva trebuie sa preia acest rol in businessul tau. Fie ca e vorba chiar despre tine sau despre team manageri, trebuie sa existe persoane cu care internii sa poata discuta si care sa analizeze performantele acestora.

✓ Un internship are nevoie de o rasplata pe masura

Lucrul asta trebuie invatat de businessuri, dar si de catre tineri. Cu cat sunt mai multe cerinte, cu atat rasplata trebuie sa fie mai mare. De asemenea, internshipul trebuie sa se plieze pe programul amandurora. Daca esti student, alege un internship part-time, daca tot ai terminat facultatea, poti face pasul urmator spre program full-time.

In cadrul unui internship, tinerii ar trebui sa fie rasplatiti cu:

  • Program flexibil.
  • Beneficii (decontare transport, masa de pranz, reduceri la unele produse).
  • Remuneratie – acolo unde este cazul, tinerii trebuie sa primeasca o suma de bani in schimbul timpului si muncii depuse.
  • Teorie si experienta empirica.
  • Posibilitatea de angajare la finalul perioadei de internship.
  • Feedback pe toata durata internshipului, adeverinta de internship unde este cazul.

Voi ce ati mai adauga la lista aceasta?