internship neplatit decizie buna

De ce sa nu fugi de un internship neplatit

De cand am pornit acest proiect (inca din 2012) am incercat sa promovam cele mai bun anunturi de internship din Romania. Am primit destul de multe propuneri pe pagina noastra de contact, dar am promovat doar internshipurile care avantajeaza tinerii si nu firmele. Fie ca a fost vorba despre un internship neplatit sau unul platit, am analizat fiecare propunere primita.

Nu vom promova doar anunturi de internshipuri platite pentru ca, in ochii nostri, internshipurile neplatite ofera la fel de multa valoare si experienta tinerilor. Suntem de parere ca nu ar trebui sa fugim de un internship neplatit ci ar trebui sa analizam situatia si sa tragem concluziile singuri.

Sa zicem ca ati gasit un anunt de internship perfect, in domeniul in care vreti sa va porniti cariera, dar acesta este un internship neplatit. Ce facem in cazul asta? Inchidem pagina si cautam altceva? Noi zicem ca n-ar trebui sa renuntati asa de usor si sa aplicati chiar si pentru internshipurile neplatite.

De ce?

Internshipurile neplatite iti ofera experienta in domeniu.

internship neplatit

Incercam sa promovam aceasta idee in toate recomandarile noastre. Atunci cand vrei sa aplici pentru un internship neplatit poti merge pana la capat sau poti renunta si sa te orientezi catre un job in alt domeniu, mai usor de obtinut. Totul se rezuma la ce vrei cu adevarat…

Sa zicem ca in locul unui internship neplatit in domeniul bancar, alegi sa iei un job incepator in vanzari. Pastrezi acel job timp de 1 an, apoi te intorci sa cauti un job in domeniul bancar. Este adevarat ca vei avea experienta in campul muncii, dar este acea experienta cu adevarat benefica pentru cariera ta?

Un internship de 3 – 6 luni, chiar daca este neplatit, dar cu un program flexibil si orientat catre invatarea de lucruri noi si experienta in domeniul in care vrei sa ai o cariera poate fi mai bun pentru tine decat un job prost platit in alt domeniu. Atunci cand vei aplica pentru jobul din domeniul bancar la care visai, faptul ca ai experienta exact in acel domeniu va conta mai mult pentru angajator.

Un internship neplatit te ajuta sa-ti faci relatii

Atunci cand accepti un internship neplatit la o companie importanta, acest lucru te va ajuta sa aplici la joburi in viitor. Avand un nume important din domeniu in CV, vei avea mai multe sanse de angajare la jobul dorit. Mai mult, in cadrul unei companii mari vei putea sa discuti cu mai multe persoane, sa-ti pui in evidenta punctele forte si iesi in evidenta.

Gandeste-te ca poate nu vei primi un job la acea companie, dar si astazi, multe recomandari se fac prin discutii directe (word of mouth). Arata-le tuturor ca esti o persoana talentata care lucreaza din greu si sansele de a fi recomandat pentru un job, chiar si la alta companie vor creste.

Nu uita ca e simplu sa-ti creezi relatii intr-un colectiv de munca. Un internship trebuie axat pe invatare, integrare in campul de munca, deci poti oricand sa discuti cu sefii, sa ceri recomandari si sa pui intrebari.

Internshipul neplatit te ajuta sa te decizi

internship neplatit decizie buna

Credem ca un internship, fie el si neplatit, te ajuta sa te decizi ce vrei sa faci in viitor. Internshipul neplatit poate fi o sansa de a testa domeniul in care vrei sa lucrezi de acum inainte. Poate vei descoperi ca nu-ti place de fapt sa lucrezi in domeniul bancar sau vrei sa te orientezi catre design si nu programare.

De asemenea, poti incerca sa aplici pentru internshipuri in domenii apropiate fata de ceea ce vrei sa faci. Poate esti interesat mai mult de marketing, poate descoperi ca “esti facut” pentru design, un internship neplatit iti ofera sansa de a vedea acest lucru.

Gandeste-te ca prin intermediul unui internship neplatit poti, de asemenea, sa-ti faci prieteni care te pot recomanda pentru joburi, primesti experienta in domeniul in care vrei sa lucrezi si iti dezvolti skillurile necesare pentru jobul dorit.

Pana la urma, orice tip de internship este o investitie in viitorul tau. Tu alegi ce este bine pentru si ce nu e.