7 sfaturi pentru interni

E foarte probabil ca atunci cand incepi un internship la o companie importanta, sa iti fie teama si sa faci greseli. Vestea buna e ca nimeni nu se asteapta ca tu sa fii angajatul perfect. Indiferent de postul pe care faci internshipul, acesta este pana la urma doar un internship din care tu trebuie sa capeti experienta. Cei care te-au primit in echipa lor ca intern, vor petrece o perioada buna de timp, cel putin la inceput, ca sa te familiarizeze cu stilul lor de munca. Iata 7 sfaturi pentru cei care au inceput un internship.

1) Incet, dar sigur

Gandeste-te ca nu esti Usain Bolt si nu poti sprinta 1 km. Chiar daca internshipul tau nu tine decat 2-3 luni, evita sa te epuizezi inca de la inceput. Nu poti mentine un nivel inalt de productivitate pentru o perioada lunga de timp, iar sacrificiile pe care ar trebui sa le faci in acest caz nu-si au rostul. Nu pierde ore din somn, nu iti pune in pericol sanatatea sau timpul liber pentru internship. Limiteaza-ti efortul depus si daca cineva de la birou iti va cere sa faci ceva suplimentar, nu cred ca se va supara daca ii vei zice “Imi pare rau, dar am multe lucruri de facut acum, daca astepti pana maine, as fi bucuros sa fac ceea ce mi-ai propus.”

2) Respecta regulile

ID-100105792-respecta-regulileIn ceea ce priveste regulile din cadrul companiilor, acestea pot fi stricte sau nescrise. Fiecare colectiv este diferit, dar tu trebuie sa respecti regulile ca la carte. Vino la birou la timp, poate chiar putin mai devreme, imbraca-te conform codului vestimentar si ia pauze de pranz atat cat trebuie. Dupa 2 saptamani o sa inveti regulile si o sa poti profita de unele scapari.

3) Foloseste-te inteligent de pauze

Daca iesi sa iei pranzul, incearca sa faci acest lucru cu alte persoane din companie. Incepe prin a intreba persoane diferite daca vor sa mearga sa ia pranzul cu tine. Spune-le ca vrei sa cunosti persoane noi din firma. Asa iti vei cunoaste mai bine colectivul in care lucrezi, dar s-ar putea sa se si ofere sa-ti plateasca pranzul, avand in vedere ca ei sunt platiti si tu nu. Chiar daca asta nu o sa se intample, o sa descoperi locurile din apropriere unde se mananca bine si ieftin.

4) Ai incredere in tine

Increderea in sine poate fi un lucru bun intr-un internship. Poti face o impresie buna prin promovarea unor idei noi sau prin hotararea de a alege o anumita cale, dar trebuie sa fii deschis si sa asculti si ideile altora, lasand incapatanarea acasa. E important ca in timpul unui internship sa-ti lasi amprenta, astfel incat sa-ti asiguri un loc de munca dupa ce perioada de invatare se termina.

5) Trateaza cu seriozitate greselile

O sa faci greseli atunci cand esti intern. E ceva normal iar compania care te-a primit se va astepta la acest lucru, deci trateaza-le cu seriozitate. Cere-ti scuze cand e cazul si pune accent pe corectarea greselii pe care ai facut-o pentru ca nu-ti poti cere scuze de 100 de ori. Daca dai dovada ca poti invata din greselile tale, cei din companie vor considera ca esti o persoana inteligenta si care se poate adapta.

Daca faci parte dintr-o echipa, greselile tale ii vor afecta pe altii. Ar fi bine sa vezi pe cine deranjezi atunci cand faci o greseala si sa mergi direct la el pentru a o rezolva.

6) Nu irosi timpul liber

Un intern nu ar trebui sa lucreze 8 ore pe zi si de cele mai multe ori, el poate termina mai repede task-urile pe care le are de facut. Daca te vezi in situatia asta, lucrul inteligent pe care poti sa-l faci este sa ceri altceva de munca. Faptul ca stai degeaba nu va cadea bine celorlalti angajati, chiar daca nimeni nu ti-a dat de treaba.

Cel mai bine pentru tine ar fi sa ceri ceva de munca in domeniul care te pasioneaza mai mult sau spre care ai vrea sa se indrepte cariera ta. Chiar daca nu vei obtine un job, e bine sa ai trecut in CV munca suplimentara.

7) Cere feedback de la persoanele in care ai incredere

ID-100146211-accepta-feedbackUn intern ar trebui sa ceara parerea sefului (sau managerului, dupa caz) despre munca pe care o face. Astfel, el va putea sa isi imbunatateasca performanta si sa intareasca relatia cu o persoana importanta din firma. Nu te duce sa ceri feedback de la un prieten ci de la cineva care are o functie mai importanta sau de la o persoana pe care o respecti.  Vei beneficia astfel de mici momente de mentoring, atat de necesare pentru interni. Mai mult o sa inveti sa faci lucruri pe care nu le stiai inainte de internship.

“File With Rules Word” and “Time For Feedback Shows Opinion Evaluation And Surveys” Images courtesy of [Stuart Miles] / FreeDigitalPhotos.net

sursa