internship neplatit decizie buna

De ce sa nu fugi de un internship neplatit

De cand am pornit acest proiect (inca din 2012) am incercat sa promovam cele mai bun anunturi de internship din Romania. Am primit destul de multe propuneri pe pagina noastra de contact, dar am promovat doar internshipurile care avantajeaza tinerii si nu firmele. Fie ca a fost vorba despre un internship neplatit sau unul platit, am analizat fiecare propunere primita.

Nu vom promova doar anunturi de internshipuri platite pentru ca, in ochii nostri, internshipurile neplatite ofera la fel de multa valoare si experienta tinerilor. Suntem de parere ca nu ar trebui sa fugim de un internship neplatit ci ar trebui sa analizam situatia si sa tragem concluziile singuri.

Sa zicem ca ati gasit un anunt de internship perfect, in domeniul in care vreti sa va porniti cariera, dar acesta este un internship neplatit. Ce facem in cazul asta? Inchidem pagina si cautam altceva? Noi zicem ca n-ar trebui sa renuntati asa de usor si sa aplicati chiar si pentru internshipurile neplatite.

De ce?

Internshipurile neplatite iti ofera experienta in domeniu.

internship neplatit

Incercam sa promovam aceasta idee in toate recomandarile noastre. Atunci cand vrei sa aplici pentru un internship neplatit poti merge pana la capat sau poti renunta si sa te orientezi catre un job in alt domeniu, mai usor de obtinut. Totul se rezuma la ce vrei cu adevarat…

Sa zicem ca in locul unui internship neplatit in domeniul bancar, alegi sa iei un job incepator in vanzari. Pastrezi acel job timp de 1 an, apoi te intorci sa cauti un job in domeniul bancar. Este adevarat ca vei avea experienta in campul muncii, dar este acea experienta cu adevarat benefica pentru cariera ta?

Un internship de 3 – 6 luni, chiar daca este neplatit, dar cu un program flexibil si orientat catre invatarea de lucruri noi si experienta in domeniul in care vrei sa ai o cariera poate fi mai bun pentru tine decat un job prost platit in alt domeniu. Atunci cand vei aplica pentru jobul din domeniul bancar la care visai, faptul ca ai experienta exact in acel domeniu va conta mai mult pentru angajator.

Un internship neplatit te ajuta sa-ti faci relatii

Atunci cand accepti un internship neplatit la o companie importanta, acest lucru te va ajuta sa aplici la joburi in viitor. Avand un nume important din domeniu in CV, vei avea mai multe sanse de angajare la jobul dorit. Mai mult, in cadrul unei companii mari vei putea sa discuti cu mai multe persoane, sa-ti pui in evidenta punctele forte si iesi in evidenta.

Gandeste-te ca poate nu vei primi un job la acea companie, dar si astazi, multe recomandari se fac prin discutii directe (word of mouth). Arata-le tuturor ca esti o persoana talentata care lucreaza din greu si sansele de a fi recomandat pentru un job, chiar si la alta companie vor creste.

Nu uita ca e simplu sa-ti creezi relatii intr-un colectiv de munca. Un internship trebuie axat pe invatare, integrare in campul de munca, deci poti oricand sa discuti cu sefii, sa ceri recomandari si sa pui intrebari.

Internshipul neplatit te ajuta sa te decizi

internship neplatit decizie buna

Credem ca un internship, fie el si neplatit, te ajuta sa te decizi ce vrei sa faci in viitor. Internshipul neplatit poate fi o sansa de a testa domeniul in care vrei sa lucrezi de acum inainte. Poate vei descoperi ca nu-ti place de fapt sa lucrezi in domeniul bancar sau vrei sa te orientezi catre design si nu programare.

De asemenea, poti incerca sa aplici pentru internshipuri in domenii apropiate fata de ceea ce vrei sa faci. Poate esti interesat mai mult de marketing, poate descoperi ca “esti facut” pentru design, un internship neplatit iti ofera sansa de a vedea acest lucru.

Gandeste-te ca prin intermediul unui internship neplatit poti, de asemenea, sa-ti faci prieteni care te pot recomanda pentru joburi, primesti experienta in domeniul in care vrei sa lucrezi si iti dezvolti skillurile necesare pentru jobul dorit.

Pana la urma, orice tip de internship este o investitie in viitorul tau. Tu alegi ce este bine pentru si ce nu e.


4 comments

 1. Articolul postat este bun si util . Cred ca ar fi nevoie si de niste informatii despre cum sa procedam pentru a fi primiti ca interni (chiar si neplatiti ) in alte domenii decat cele in care ne dorim o cariera . Este foarte dificil sa devii intern in orice domeniu . De ce ? Fiindca sunt putine internship-uri si foarte multi candidati . De exemplu , anul trecut am aplicat la 2 (“mari si late ” ) internshipuri in domeniul resurselor umane anuntate pentru orasul Iasi . Pentru nici unul nu am fost contactata . Nici eu si nici alte cateva sute de candidati care au aplicat pentru domeniul HR . Norocosi au fost doar 2 candidati. Trec peste alte detalii mai mult sau mai putin semnificative si ajung la “miez” : fiecare oferta de internship este pentru 1 post ( in majoritatea cazurilor ) , rar pentru 2 posturi . Si noi, care vrem sa dobandim experienta de munca , suntem cateva mii .
  Nu am vazut nicio companie care sa solicite 10 interni , care sa fie dispusa sa investeasca timp si resurse informationale / educative ( retine ! resurse educative nu financiare ) pentru a putea alege dupa 4-5 luni oamenii potriviti alaturi de care sa obtina rezultate satisfacatoare si material si profesional . Se cere de la inceput ” experienta in lucrul cu … ” , desi esti absolvent sau student si aplici pentru acel internship , adica doresti sa te dobandesti abilitatile practice respective.
  Ce-si imagineaza reprezentantii acelor companii ? Ca in facultate se fac multe activitati practice ? Ca profesorii lucreaza cot la cot cu studentii in timpul laboratoarelor pentru ca acestia sa stie sa faca ceva practic ?
  Se inseala . Fiecare este pentru sine . Profesorii nu se preocupa decat de propria norma si de propria remuneratie (nu le pasa de viitorul acelor studenti si implicit al tarii ) , unii studenti sunt pusi doar pe ” petreceri distractive” a orelor de curs in timp ce alti studenti din categoria supranumita ” tocilari , spargatorii voii bune si alte asemenea ” ( din care fac parte si eu , recunosc cu mandrie ) invata singuri sa faca lucruri practice , precum realizarea unei baze de date in programul SPSS , analiza factorilor a variabilelor x si z , realizarea de cercetare , etc .( in cazul meu ), .
  Prind / invat repede fel si fel de sarcini , am rabdare chiar si pentru cele mai rutiniere activitati , pun suflet in ceea ce fac pentru ca aceea activitate sa fie un real succes , vreau sa lucrez , scriu – rescriu , depun cv-uri , invat pentru joburi in cele mai diferite domenii de al meu ( chiar si la institutiile publice am fost si am invatat pentru posturi de registrator , administrator financiar, magaziner- gestionar, arhivar , bibliotecar , secretar , inspector etc ; m-am ” lovit ” doar de pile si de spagari ! ) si cu toate astea nu am primit nici o oferta de munca in urma interviurilor , probelor practice .
  Recunosc , nu sunt perfecta ! Dar nici proasta ! Si ma chinui asa de 3 ani si jumate ! Am absolvit masterul in vara lui 2012 . Am urmat alte cursuri de recalificare profesionala ( inspector resurse umane, competente antreprenoriale ) si tot nimic . Cand am vrut sa urmez o alta facultate in toamna lui 2013 in alt domeniu (pentru mai multe sanse de a gasi un job pentru a-mi castiga traiul ) mi-au pus Legea educatiei in fata si mi-au spus sa scot bani de parca as fi avut un bancomat exact in casa si exact pentru uzul meu personal .
  Stiu ca m-am indepartat de la subiectul internship-ului neplatit dar ceea ce am scris mai sus are legatura cu studiile superioare , cu cunostintele , din nefericire doar teoretice, cu care plecam ” la drum ” din universitate .

  1. Salutare,

   Ma bucur ca ai gasit timp sa citesti articolul nostru! Ai dreptate cand spui ca firmele din Romania nu sunt 100% pregatite pentru tot ceea ce ar trebui sa faca parte dintr-un internship. Am incercat sa promovam doar internshipurile care au un program flexibil si care ofera posibilitate de invatare, dintr-o estimare personala, cred ca aproape jumatate dintre internshipurile primite de noi sunt refuzate.

   Cu toate acestea, cred ca interesul firmelor pentru internshipuri va creste in perioada urmatoare, mai ales pentru ca le va fi greu sa gaseasca tineri talentati si sa-i angajeze direct pe posturile respective.

   In planul nostru pentru 2016 am inclus o strategie de promovare a conceptului de internship si discutii pe aceasta tema cu firmele respective. Speram ca in viitor sa primim un comentariu de la tine dupa ce ai gasit internshipul dorit 🙂

  2. Corect ce spui cu faptul ca orice angajator cere experienta de lucru cu… Dar mai toate companiile care cauta interni, juniori nu pun accent asa de mult pe chestia asta. Important e sa ai habar cat de cat despre ce e vorba (implica o documentare lejera inainte) si sa le arati ca, desi n-ai lucrat cu asa ceva niciodata, tu esti dispus sa inveti si sa dai totul ca sa te integrezi acolo. E foarte important asta la un absolvent la inceput de drum si iti spun din experienta si ca persoana din interior, asta cauta sa vada la tine cei care te angajeaza. Sigur, sunt si firme unde trebuie sa fii toba de carte si vor eventual sa nu mai trebuiasca sa te trainuiasca, sa fii eficient din prima zi, dar marea majoritate cauta motivatia mai mult decat orice.
   Si ca sa te incurajez un pic, am sa-ti povestesc un interviu pentru un post de programator, interviu pe care l-am avut la inceput de drum. Eram iesit din facultate, am fost un student mediu, nu prea mi-am batut capul si in general nu prea imi bateam capul cu cerintele posturilor, expuse pompos intr-un wall text (foarte mult ajuta sa nu te descurajezi cand vezi avioane la cerintele postului si sa aplici fara frica, desigur daca postul este destinat oamenilor fara experienta). M-am dus la interviu, mi-a varat in fata vreo 4 foi cu intrebari care urmau sa fie discutate cu cel care tinea interviul, dupa ce terminam de rumegat. M-am uitat printre avioane, mai mult de jumate dintre notiuni imi ereau necunoscute, dar am zis sa mazgalesc la fiecare punct cate ceva, nu era important daca era corect sau nu. Sa scriu ceva acolo, poate iese. A venit tipul cu interviul inapoi si la punctele unde am bajbait (sa-ti imaginezi ca imi cereau cod scris si eu mazgaleam o diagrama sau scriam o definitie fara a stii neaparat daca are sau nu legatura cu ce-mi cereau ei), imi zicea asa: “Buuun, aici vad ca ai o definitie, foarte bine, mai mult de 3 sferturi dintre cei care au venit la noi, nici n-au auzit de asa ceva”. Si pac o jumate de punct, pac un punct. Si uite asa am fost acceptat. La un interviu cu zero sanse de reusita (perceptia mea), unde nici nu visam sa trec mai departe. Asa ca, mult curaj, gasitul unui loc de munca, mai ales la inceput de drum, este anevoios si este un proces de durata, dar daca perseverezi si inveti din interviuri (foarte important sa analizezi interviurile si sa-ti dai seama ce faci bine si unde trebuie sa imbunatatesti), n-are cum sa iasa rau.
   Si ca sa scriu si la subiect, multi dintre cei care au terminat o facultate si incearca sa-si gaseasca un loc de munca, au perceptia ca internship-urile neplatite sunt sub nivelul lor de demnitate si cauta in continuare posturi unde se “da parnos” pe experienta zero si cunostinte la fel de zero. Aici e problema lor si din cauza asta unii isi gasesc foarte greu de munca. D-asta e si mai usor pentru studentii din anii 3-4 sa accepte internship-uri neplatite. Odata terminata facultatea, unii au impresia ca o bucata de hartie, frumos ornata si dadatoare de forte nebanuite, numita in unele cercuri diploma, iti garanteaza un loc de munca bine platit, eventual sa fie si in management si sa nu faca nici prea multe. Mare greseala. Daca cobori nasul de la inaltimea la care te-a ridicat diploma, s-ar putea sa fie mai bine pentru tine, atat la interviuri cat si la un eventual loc de munca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *